Antibiotica en uw nieuwe knie

Wanneer moet ik antibiotica gaan gebruiken ter bescherming van mijn nieuwe knie?

Informatie voor patiënten

Mensen met een gewrichtsprothese lopen het risico dat de prothese, ook in de jaren na de operatie, kan ontsteken (infectie) doordat bacteriën via de bloedbaan op de prothese terecht komen. Een infectie van een prothese kan zeer nare gevolgen hebben. Soms moet de prothese dan zelfs verwijderd worden! Als u een infectie ergens in uw lichaam heeft of als u vermoedt dat er een ontsteking opkomt, dan doet u er verstandig aan dit snel met uw huisarts te bespreken. Met name huidinfecties aan het geopereerde been zijn risicovol. Het kan noodzakelijk zijn om snel met antibiotica te starten om deze infectie te behandelen en zo het risico van infectie via de bloedbaan van de prothese te voorkomen. Ook als u geen ontstekingen hebt, is het in een aantal gevallen raadzaam om bij sommige behandelingen van te voren antibiotica te slikken om het risico op infectie te verkleinen (preventie). Lang niet altijd is dat nodig. Vraag dat aan uw behandelend huisarts of tandarts.

Hieronder staat voor hen beschreven in welke gevallen deze preventie noodzakelijk is en welke medicijnen moeten worden voorgeschreven.

Informatie voor professionals

Volg de richtlijnen van de website www.richtlijnendatabase.nl, Zie Richtlijn Antibioticaprofylaxe bij gewrichtsprothese.

Zie ook Richtlijnmodule Antibiotica profylaxe bij tandheelkundige ingrepen bij patienten met een gewrichtsprothese KNMT 2016.

Doseringsadvies antibioticaprofylaxe:

niet overgevoelig penicilline

Augmentin®, twee tabletten van 500/125 mg per os één uur vóór de ingreep

overgevoelig voor penicilline

Clindamycine® 600 mg per os één uur vóór de ingreep

 

 

top van de pagina↑