Niet operatieve behandeling van knie slijtage

Niet operatieve ( niet chirurgische ) behandeling van knieslijtage

In een vroeg stadium wordt slijtage ( artrose ) van de knie behandeld met conservatieve, niet chirurgische, methoden:

Uitleg over knie slijtage / acceptatie 

Gewichtsreductie
Waarschijnlijk leidt afname van gewicht tot afname van compressiekrachten op de knie en daarmee tot een daling van ontstekingsprikkels en pijn in de knie.
Vijf procent vermindering van het totale lichaamsgewicht binnen een periode van 20 weken blijkt het meest effectief voor de behandeling van knie artrose!

Aanpassing van leefgewoonten

Dit kan inhouden overgaan van hardlopen of springen naar zwemmen of fietsen, beperken van activiteiten die de klachten kunnen verergeren zoals traplopen, en aanpassen van uw werkzaamheden. 

Oefentherapie  

Oefeningen kunnen helpen om de mobiliteit en soepelheid te verhogen en zullen tevens de spieren in uw been versterken.
Het doel van oefentherapie is dat de totale belasting die de knie moet verwerken vermindert. Oefentherapie zorgt voor 12% pijnvermindering en 10% verbetering van functioneren. 
Wanneer er met een hogere intensiteit (zwaarder of vaker) wordt getraind dan leidt dit gemiddeld tot een extra vermindering van 4% op pijn en een extra verbetering van 4% op functie. Het blijkt dat gerichte krachtsoefeningen op het land of in het water meer effectiever zijn dan verschillende vormen van rekken, stabiliteitstraining en coördinatietraining of Tai-Chi oefeningen. Te adviseren is dat de frequentie van trainen (starten met 2-3x / week) en de zwaarte ervan aangepast moet worden aan de eventuele na-reactie van de knie tijdens of na het trainen.

Het blijkt dat elke dag en half uur fietsen een gunstig effect heeft op de pijnklachten bij knieslijtage. Een hometrainer kan hierbij uitstekend behulpzaam zijn, omdat de fietssnelheid en weerstand zelf in te stellen zijn en u niet afhankelijk bent van weersinvloeden. U zou de hometrainer bijvoorbeeld voor de TV kunnen plaatsen, dan kunt u het 8 uur journaal bekijken en na het reclameblokje heeft u een half uur gefietst!

Gebruik maken van hulpmiddelen zoals een stok, goed schoeisel eventueel met inzet stukjes, een steunzool kan verlichting geven. Het soort zooltje lijkt niet uit te maken.

Ook braces kunnen nuttig zijn: zo zijn er braces die wat steun aan het gewricht kunnen geven, en ontlastende braces , ”unloaders”, die bij een O-been of X-been de aangetaste zijde van de knie kunnen ontlasten.

Andere maatregelen kunnen zijn warmte en koude, oefeningen in het water, smeersels of bandages. 

Medicijnen en voedingssupplementen

Voor artrose van de knie kunnen verschillende pijnstillers en andere middelen gebruikt worden:

Paracetamol

Dit vormt meestal de eerste stap in de medicamenteuze behandeling van knieslijtage.

Ontstekingsremmende medicijnen ( NSAID's: non-steroidal anti-inflammatory drugs: ontstekingsremmende pijnstillers )

NSAID* zalf / creme locaal op de knie aanbrengen ( bijv. Voltaren Emugel ). Dit heeft de voorkeur boven pillen omdat er minder kans is op bijwerkingen zoals maagklachten. 

COX-2-selectieve NSAID pijnstillers ( bijv. Celecoxib, Etricoxib, Nabumeton, Parecoxib ), dit zijn een nieuwe generatie NSAID's met minder kans op bijwerkingen.

NSAID pijnstillers: Voorbeelden zijn diclofenac, naprosyne, ibuprofen, movicox. Diclofenac lijkt het sterkst te werken.

 

Al deze medicijnen kunnen de pijn en de zwelling van het gewricht verminderen. Meestal dienen deze medicijnen samen met een maagbeschermer gebruikt te worden. Ook bij artrose en gewrichtsontstekingen door rheumatoïde artritis zijn deze medicijnen effectief. Speciale medische behandelingen voor rheumatoïde artritis worden echter meestal door de reumatoloog ingesteld.

Capsaicine creme

Lokaal op de knie aanbrengen.

Duloxetine pijnstillers

Glucosaminesulfaat en chondroïtinesulfaat

Met name de laatste jaren is hierover meer bekend geworden door wetenschappelijk onderzoek. Deze middelen lijken vooral effect te hebben bij de beginnende vormen van artrose. Het effect bij volledige artrose ( kaal bot ) is niet voorspelbaar maar lijkt logischerwijs niet heel groot. Er bestaan aanwijzingen dat deze middelen mogelijk een positief effect hebben op de klachten van artrose. Er lijkt een geringe werking aantoonbaar te zijn ten aanzien van de vertraging van de ontwikkeling van knieslijtage.  Te adviseren valt voor dit effect glucosamine 1500 mg dagelijks te nemen of chondroitine 800 mg per dag (of combinatie supplement) gedurende zeker 2 jaar.

Injecties in het kniegewricht
 

Corticosteroïden ( ontstekingsremmend medicijn):

Een groot deel van de patienten ondervindt door de injectie een verbetering in functie en pijn. 1-2 weken na de injectie is het effect het sterkst (medium sterk effect) en dit houdt gemiddeld 4-6 weken aan. Daarna ebt het effect weg.

In het eerste half jaar na het geven van een dergelijke injectie in de knie, plaatsen we echter liever geen nieuwe knie prothese omdat er in die periode een duidelijk verhoogde kans op het optreden van een prothese infectie bestaat.

 

Hyaluronzuur ( medicijn dat werkt als smeermiddel ):

Hyaluronzuur is een bestanddeel van kraakbeen en de concentratie ervan in gewrichtskraakbeen neemt af bij het ouder worden.

Werkt iets beter dan corticosteroïden qua verbetering op pijn en functie vanaf week 5 na de injectie, waarbij het effect tot wel 6 maanden kan aanhouden. Er bestaan verschillende soorten Hyaluronzuur, de soorten met een zogenaamd hoger moleculair gewicht en die “cross-linked” zijn 

(bijv. Adant One a € 145,= ) lijken betere resultaten te geven.

Een Hyaluronzuur behandeling wordt meestal niet door de verzekering vergoed!

In het eerste half jaar na het geven van een dergelijke injectie in de knie, plaatsen we echter liever geen nieuwe knie prothese omdat er in die periode een duidelijk verhoogde kans op het optreden van een prothese infectie bestaat.

Standpunt Nederlandse Orthopedische Vereniging:

Gezien de huidige stand van de wetenschap, de mate van effect en kosteneffectiviteit worden intraarticulairehyaluronzuur injecties in Nederland niet aanbevolen als standaard primaire behandeling van artrose van de knie.

 

PRP / ACP:

Plaatjes-rijk plasma (PRP) wordt bereid door bloed af te nemen uit de arm en te centrifugeren. Hierna blijft vaak 3-5 ml plasma vloeistof over met o.a. groeifactoren. Dit plasma wordt in de knie wordt ingespoten.

Het effect van PRP lijkt te berusten op een ontstekingsremmende werking en de stimulatie van aanmaak van Hyaluronzuur door de slijmvliescellen van het kniekapsel.

PRP lijkt duidelijk beter te werken dan Hyaluronzuur qua verbetering van de klachten veroorzaakt door de knieslijtage.

De duur van het effect van de PRP injectie ligt veelal tussen de 6 en 12 maanden.

Deze behandeling wordt alhier door onze sportarts Maarten Moen gedaan en kost € 195,= per injectie. Een PRP /ACP behandeling wordt helaas meestal niet door de verzekering vergoed!

Zie ook de “Bergman Informatiefolder bloedinjectie voor knieslijtage”.

Standpunt Nederlandse Orthopedische Vereniging:
In oktober 2018 verscheen er een standpunt  van de Nederlandse Orthopedische Vereniging over het gebruik van plaatjes-rijk plasma (PRP) bij knieartrose:

Gezien de huidige stand van de wetenschap, wordt het gebruik van intra-articulaire PRP injecties bij de behandeling van artrose niet geadviseerd.

De NOV is tot dit standpunt gekomen o.b.v. een door hun  uitgevoerd literatuuronderzoek en  het standpunt van  de Amerikaanse Orthopedische Vereninging  ( AAOS ):  “We therefore do not advice the use of PRP’s as a standard treatment for osteoarthritis”.

Waarom adviseren wij als kniespecialisten binnen de Bergman Clinics dit dan wel?

Ook wij adviseren binnen de Bergman Kliniek een injectie met plaatjes-rijk plasma niet standaard bij elke patient met knie artrose. Alleen als niet-operatieve alternatieven niet aanslaan en / of operatief ingrijpen (nog) niet gewenst of mogelijk is, geven we bij een selecte groep (waarbij op de Rontgenfoto nog geen sprake is van bot-op-bot) een PRP injectie ter overweging. 

We adviseren bij de Bergman Kliniek graag op inhoud en dat doen we bij de PRP injectie voor knieartrose ook graag. Mocht u meer willen weten over het effect van PRP bij knieartrose, klikt u dan op de volgende link voor een literatuuroverzicht (Xing et al. Int J Rheum Dis nov 2017) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/29210206/?i=2&from=xing%20platelet%20rich

Hier komt men tot de volgende conclusie: “The present overview demonstrates that PRP is an effective intervention in treating knee OA without increased risk of adverse events”.

 

Orthopedisch chirurgen zijn steeds op zoek naar nieuwe methoden om artrose van de knie te behandelen. Nu lopende onderzoeken zijn gericht op nieuwe medicatie, kraakbeen-transplantaties en gewrichtsdistractie ( UMCU ) en andere middelen om de voortgang van artrose te verminderen.

top van de pagina↑