Niet operatieve behandeling van knie slijtage

Niet operatieve ( niet chirurgische ) behandeling van knieslijtage

In een vroeg stadium wordt slijtage ( artrose ) van de knie behandeld met conservatieve, niet chirurgische, methoden:

Uitleg over knie slijtage / acceptatie 

Gewichtsreductie
Waarschijnlijk leidt afname van gewicht tot afname van compressiekrachten op de knie en daarmee tot een daling van ontstekingsprikkels en pijn in de knie.
Vijf procent vermindering van het totale lichaamsgewicht binnen een periode van 20 weken blijkt het meest effectief voor de behandeling van knie artrose!

Aanpassing van leefgewoonten

Dit kan inhouden overgaan van hardlopen of springen naar zwemmen of fietsen, beperken van activiteiten die de klachten kunnen verergeren zoals traplopen, en aanpassen van uw werkzaamheden. 

Oefentherapie  

Oefeningen kunnen helpen om de mobiliteit en soepelheid te verhogen en zullen tevens de spieren in uw been versterken.
Het doel van oefentherapie is dat de totale belasting die de knie moet verwerken vermindert. Oefentherapie zorgt voor 12% pijnvermindering en 10% verbetering van functioneren. 
Wanneer er met een hogere intensiteit (zwaarder of vaker) wordt getraind dan leidt dit gemiddeld tot een extra vermindering van 4% op pijn en een extra verbetering van 4% op functie. Het blijkt dat gerichte krachtsoefeningen op het land of in het water meer effectiever zijn dan verschillende vormen van rekken, stabiliteitstraining en coördinatietraining of Tai-Chi oefeningen. Te adviseren is dat de frequentie van trainen (starten met 2-3x / week) en de zwaarte ervan aangepast moet worden aan de eventuele na-reactie van de knie tijdens of na het trainen.

Het blijkt dat elke dag en half uur fietsen een gunstig effect heeft op de pijnklachten bij knieslijtage. Een hometrainer kan hierbij uitstekend behulpzaam zijn, omdat de fietssnelheid en weerstand zelf in te stellen zijn en u niet afhankelijk bent van weersinvloeden. U zou de hometrainer bijvoorbeeld voor de TV kunnen plaatsen, dan kunt u het 8 uur journaal bekijken en na het reclameblokje heeft u een half uur gefietst!

Gebruik maken van hulpmiddelen zoals een stok, goed schoeisel eventueel met inzet stukjes, een steunzool kan verlichting geven. Het soort zooltje lijkt niet uit te maken.

Ook braces kunnen nuttig zijn: zo zijn er braces die wat steun aan het gewricht kunnen geven, en ontlastende braces , ”unloaders”, die bij een O-been of X-been de aangetaste zijde van de knie kunnen ontlasten.

Andere maatregelen kunnen zijn warmte en koude, oefeningen in het water, smeersels of bandages. 
 

  1. Normale rechter knie. 
  2. Rechter knie met slijtage.

Medicijnen en voedingssupplementen

Voor artrose van de knie kunnen verschillende pijnstillers en andere middelen gebruikt worden:

Paracetamol

Dit vormt meestal de eerste stap in de medicamenteuze behandeling van knieslijtage.

Ontstekingsremmende medicijnen ( NSAID's: non-steroidal anti-inflammatory drugs: ontstekingsremmende pijnstillers )

NSAID* zalf / creme locaal op de knie aanbrengen ( bijv. Voltaren Emugel ). Dit heeft de voorkeur boven pillen omdat er minder kans is op bijwerkingen zoals maagklachten. 

COX-2-selectieve NSAID pijnstillers ( bijv. Celecoxib, Etricoxib, Nabumeton, Parecoxib ), dit zijn een nieuwe generatie NSAID's met minder kans op bijwerkingen.

NSAID pijnstillers: Voorbeelden zijn diclofenac, naprosyne, ibuprofen, movicox. Diclofenac lijkt het sterkst te werken.

 

Al deze medicijnen kunnen de pijn en de zwelling van het gewricht verminderen. Meestal dienen deze medicijnen samen met een maagbeschermer gebruikt te worden. Ook bij artrose en gewrichtsontstekingen door rheumatoïde artritis zijn deze medicijnen effectief. Speciale medische behandelingen voor rheumatoïde artritis worden echter meestal door de reumatoloog ingesteld.

Capsaicine creme

Lokaal op de knie aanbrengen.

Duloxetine pijnstillers

Glucosaminesulfaat en chondroïtinesulfaat

Met name de laatste jaren is hierover meer bekend geworden door wetenschappelijk onderzoek. Deze middelen lijken vooral effect te hebben bij de beginnende vormen van artrose. Het effect bij volledige artrose ( kaal bot ) is niet voorspelbaar maar lijkt logischerwijs niet heel groot. Er bestaan aanwijzingen dat deze middelen mogelijk een positief effect hebben op de klachten van artrose. Er lijkt een geringe werking aantoonbaar te zijn ten aanzien van de vertraging van de ontwikkeling van knieslijtage.  Te adviseren valt voor dit effect glucosamine 1500 mg dagelijks te nemen of chondroitine 800 mg per dag (of combinatie supplement) gedurende zeker 2 jaar.

Injecties

Corticosteroïden injectie

Corticosteroïden zijn bijnierschorshormonen die gebruikt kunnen worden als krachtige ontstekingsremmers. Door middel van een injectie worden deze in het gewricht gespoten. Ontstekingsresacties bij artrose kunnen hiermee de kop ingedrukt worden. 36% ondervindt door de injectie een verbetering in functie. 1-2 weken na de injectie is het effect het sterkst (medium sterk effect) en dit houdt gemiddeld 4-6 weken aan. Daarna ebt het effect weg. Het is echter inmiddels aangetoond dat een corticosteroid injectie een grotere kans geeft op een infectie van de knieprothese indien de nieuwe knie operatie binnen 9 maanden na de injectie gebeurd. 

Let op: tot een half jaar na zo'n injectie zien we na het inbrengen van een knieprothese een verhoogd risico op een prothese infectie! Daarom adviseren we om een half jaar te wachten met de knieprothese operatie, na de laatste cortico injectie.

Hyaluronzuur injectie ( worden vrijwel niet meer gedaan )

Wat is een hyaluronzuur-injectie? Hyaluron is een product dat van nature in het menselijk lichaam voorkomt. Het is vooral te vinden in het gewrichtsweefsel en de gewrichtsvloeistof. Dit lichaamseigen hyaluron werkt als een smeermiddel en als een schokdemper in de gewrichtsvloeistof van een gezond gewricht, zoals een kniegewricht. Artrose ( slijtage ) in het kniegewricht vermindert deze werking. 

Een hyaluronzuur injectie werkt ietsjes beter dan corticosteroïden qua verbetering op pijn en functie vanaf week 5 na de injectie, waarbij het effect tot wel 6 maanden kan aanhouden.

De Nederlandse Orthopedische Vereninging heeft recent de volgende richtlijn uitgebracht: "Gezien de huidige stand van de wetenschap, de mate van effect en kosteneffectiviteit worden Hyaluronzuur injecties in het gewricht  in Nederland niet aanbevolen als standaard primaire behandeling van arthrose van de knie".

De kosten van een Hyaluronzuur injectie worden meestal niet door uw verzekeraar vergoed!

Let op: tot een half jaar na zo'n injectie zien we na het inbrengen van een knieprothese een verhoogd risico op een prothese infectie! Daarom adviseren we om een half jaar te wachten met de knieprothese operatie, na de laatste hyaluronzuur injectie.

ACP (ook wel PRP) injectie of "eigen bloed" injectie:

Wat is een ACP  injectie? Er wordt bloed afgenomen uit uw arm. Uw bloed wordt vervolgens gecentrifugeerd, waardoor de bloedplaatjes verrijkt worden met groeifactoren. Platelet Rich Plasma staat voor bloedplaatjes rijk weefsel. Het is een behandeling waarbij een kleine hoeveelheid van uw bloed wordt afgenomen en door middel van een injectie een gel van uw eigen bloedplaatjes wordt ingespoten in uw pijnlijke knie. Deze bloedplaatjes bevatten groeifactoren die de door de slijtage veroorzaakte irritatie / onstekingsreactie afremmen. Het effect van PRP lijkt te berusten op een ontstekingsremmende werking en de stimulatie van aanmaak van hyaluronzuur door de slijmvliescellen van het kniekapsel. 

PRP lijkt duidelijk beter te werken dan Hyaluronzuur qua verbetering van de klachten veroorzaakt door de knieslijtage.
De duur van het effect van de PRP injectie ligt veelal tussen de 6 en 12 maanden. 

De kosten van een PRP injectie worden meestal niet door uw verzekeraar vergoed!

 

Orthopedisch chirurgen zijn steeds op zoek naar nieuwe methoden om artrose van de knie te behandelen. Nu lopende onderzoeken zijn gericht op nieuwe medicatie, kraakbeen-transplantaties en gewrichtsdistractie ( UMCU ) en andere middelen om de voortgang van artrose te verminderen.

top van de pagina↑